U moet met veel dingen rekening houden wanneer u uw volledige schade vergoed wilt krijgen van de tegenpartij. U moet bewijsmateriaal verzamelen, uw zaak juridisch onderbouwen en al uw kosten bijhouden. In dit artikel leest u waar u precies op moet letten bij het claimen van schadevergoeding. Ook vergelijken we het zelf indienen van een schadeclaim met het inschakelen van juridische hulp.
Bewijsmateriaal verzamelen
Na het ongeluk is het belangrijk dat u direct zoveel mogelijk bewijsmateriaal verzamelt zoals:
- Zoveel mogelijk gegevens van de tegenpartij waaronder de volledige naam, het adres, het telefoonnummer en de verzekeringsgegevens.
- De gegevens van getuigen, zodat zij op een later moment uw kant van het verhaal kunnen bevestigen.
- Foto’s van de ongevalssituatie, uw letsel en andere schade aan uw persoonlijke eigendommen zoals uw voertuig, kleding of laptop.
- Een notitie in uw medisch dossier. Daarom is het belangrijk dat u na een ongeval altijd direct naar het ziekenhuis of uw huisarts gaat. De arts die u behandelt, zal hier namelijk een notitie van maken die in uw medisch dossier terechtkomt.
Is de politie ter plaatse geweest? Dan geldt het proces-verbaal ook als bewijsmateriaal. Dit document kan op een later moment worden opgevraagd bij de Stichting Processen Verbaal. Is de tegenpartij door rood gereden, maar wil hij dit niet toegeven op het schadeformulier? Dan kan er een conflictmatrix worden opgevraagd bij de wegbeheerder om te bewijzen dat de tegenpartij toch echt door rood reed.
Bij sommige ongevallen krijgt u ook met specifiek bewijsmateriaal te maken zoals:
- Een ingevuld schadeformulier bij een verkeersongeval. Heeft u die niet bij de hand en de tegenpartij ook niet? Noteer dan alle gegevens van de tegenpartij en van getuigen. Vraag een gratis schadeformulier aan bij letselschadebureau JBL&G en vul die zo snel mogelijk thuis in.
- Een ongevalsrapport bij een ernstig bedrijfsongeval. Als u ernstig gewond raakt bij een bedrijfsongeval, moet uw werkgever hier een melding van maken bij de Arbeidsinspectie. Een inspecteur komt dan naar uw werkplek om te onderzoeken wat de oorzaak van het ongeval is geweest.
Zoals u ziet, kunt u al het bewijsmateriaal dat in de richting van de tegenpartij wijst, gebruiken in uw letselschadezaak.
Dader onverzekerd of doorgereden na de aanrijding
Helaas komt het weleens voor dat een verkeersdeelnemer onverzekerd is. En meer dan eens dat de dader doorrijdt na een aanrijding. In beide gevallen kunt u dan met uw schade bij het Waarborgfonds Motorverkeer terecht als u aan de volgende drie harde eisen voldoet:
- De dader reed op of in een motorvoertuig.
- U heeft minstens één getuige van het ongeval. Dat kan lastig zijn als er niemand op straat is op het moment dat u wordt aangereden. In deze situatie kunt u onderzoeken of er straatcamera’s op de plek van het ongeval staan gericht. Deze camerabeelden kunt u dan als bewijsmateriaal aandragen. Ook is het mogelijk om bewijs van zogeheten ‘stille getuigen’ aan te leveren waarmee kan worden aangetoond dat het ongeval door een motorvoertuig is veroorzaakt. U kunt hierbij denken aan slipsporen op de weg of stukjes glas van een kapotte koplamp.
- U moet aangifte doen van het ongeval. Dit moet u direct doen als u het kenteken niet heeft kunnen noteren. Als u het kenteken wel heeft kunnen noteren, moet u dit binnen 14 dagen doen.
Als u niet aan deze eisen voldoet, neemt het Waarborgfonds Motorverkeer uw schadeclaim niet in behandeling.
Juridische onderbouwing van de aansprakelijkheid
Het bewijsmateriaal heeft u nodig om de tegenpartij aansprakelijk te stellen. Hiermee kunt u juridisch onderbouwen waarom u recht heeft op schadevergoeding en op welke rechtsgronden. Dit is een belangrijke stap in uw letselschadezaak waarmee u de verzekeraar overtuigt van uw gelijk.
Stel dat u bijvoorbeeld bent gebeten door een hond. Dan heeft u als bewijsmateriaal de:
- Gegevens van de tegenpartij en eventuele getuigen
- Foto’s van uw verwondingen en schade aan andere persoonlijke eigendommen
- Notitie in uw medisch dossier
De rechtsgrond waarop u de tegenpartij aansprakelijk stelt, is de risicoaansprakelijkheid van de bezitter van de hond. Ook als hij de hond niet tot bijten heeft aangezet, is hij wel verantwoordelijk voor het gedrag van de hond. Dit noemen we risicoaansprakelijkheid. Daarom heeft u vrijwel altijd recht op schadevergoeding na een hondenbeet.
Kosten bijhouden
Het is belangrijk dat u al uw kosten bijhoudt. Dit kunt u doen door bonnetjes en rekeningen te bewaren en een logboek bij te houden. In dit logboek beschrijft u alle gebeurtenissen vanaf de dag van het ongeval. Al deze informatie kunt u gebruiken bij het berekenen van uw schadevergoeding, want u heeft bijvoorbeeld ook recht op een vergoeding voor:
- Huishoudelijke hulp, ook als uw familie of vrienden uw huis schoonmaken en de boodschappen voor u doen
- Kosten zonder nut, als u bijvoorbeeld een aantal weken geen gebruik kunt maken van uw zwemabonnement
- Uw pijn, verdriet en tijdelijk verminderde levenslust, waarvoor u smartengeld ontvangt
Bij de laatste schadepost uit de bovenstaande opsomming gaat het om uw emotionele schade. De onzichtbare schade zoals hoeveel pijn u heeft geleden, hoeveel invloed het ongeval en uw letsel op uw dagelijkse leven hebben gehad, en hoeveel inspanning u heeft moeten leveren tijdens uw herstelproces. Dit moet allemaal worden meegewogen in het berekenen van het smartengeld.
Zelf uw schadevergoeding claimen of hulp inschakelen?
U weet nu hoe u de schadevergoeding kunt claimen waar u recht op heeft. Zoals u heeft kunnen lezen, is dit een complexe juridische taak waar u veel tijd en energie in moet steken. U moet zich verdiepen in complexe aansprakelijkheidsregels, een juridisch onderbouwde schadeclaim indienen en tijdrovende discussies voeren met de verzekeraar van de tegenpartij.
U kunt dit ook overlaten aan een ervaren jurist. De ervaren juristen van letselschadebureau JBL&G claimen kosteloos de maximale schadevergoeding voor u. Zij weten precies waar u recht op heeft en hoe ze dit moeten onderbouwen bij de verzekeraar van de tegenpartij. Vraagt u zich af hoe deze hulp kosteloos kan zijn? U heeft naast schadevergoeding ook recht op gratis juridische hulp bij letselschade, omdat de verzekeraar van de tegenpartij ook de buitengerechtelijke kosten voor deze hulp moet vergoeden.