Sommige ondernemers hebben voor de uitvoering van hun werkzaamheden een bedrijfsauto nodig. Een zakelijke auto om zichzelf van A naar B te verplaatsen of een bestelbus om materialen en producten mee te vervoeren. Ook van plan een bedrijfsauto aan te schaffen? In deze blog nemen we de belangrijkste aandachtspunten voor het kopen van een bedrijfsauto met je door.

De juiste bedrijfsauto kiezen

Een diesel- of een benzineauto? Een automaat of een handgeschakelde auto? Wel of geen trekhaak? Voordat je op zoek gaat naar een bedrijfsauto is het handig om je wensen op papier te zetten. De keuze uit bedrijfsauto’s is namelijk enorm groot en kan overweldigend zijn als je onvoorbereid gaat rondkijken. Stel daarom op verschillende gebieden vast wat je in een bedrijfsauto zoekt. Denk hierbij niet alleen aan de uitrusting, maar ook aan de laadruimte en de techniek van de auto. Ook is het handig om alvast een blik te werpen op een betaalbare bedrijfsautoverzekering. Zo krijg je een beter beeld van wat een bedrijfsauto onderaan de streep gaat kosten.

Je bedrijfsauto verzekeren

Na het nodige wikken en wegen heb je de knoop doorgehakt en een bedrijfs- of bestelauto gekocht. Stap echter niet direct achter het stuur, maar sluit eerst een bedrijfs- of bestelautoverzekering af. Net als bij een particuliere personenauto is ook voor een zakelijke auto een autoverzekering met minimaal een WA-dekking verplicht. Deze dekking vergoedt over het algemeen alleen schade die je aan anderen of andermans spullen toebrengt.

Wil je ook verzekerd zijn voor schade aan je eigen bedrijfs- of bestelauto? Kies dan voor een verzekering met beperkt casco (WA+) of volledig casco (All Risk). Je kunt er daarnaast nog voor kiezen om je aanvullend te verzekeren. Denk bijvoorbeeld aan een inzittendenverzekeringen of een verzekering voor pechhulp.

Fiscaal verstandig financieren

Een zakelijke bedrijfsauto financieren kan op verschillende manieren. Je kunt een auto kopen, maar ook huren of leasen. Welke vorm van financiering het meest verstandig is, verschilt per ondernemer. Win daarom eerst advies in bij je accountant of financieel adviseur voordat je een beslissing neemt. Tot het besluit gekomen een bedrijfsauto te kopen? Vergeet dan niet om ook eventuele bijtelling in het kostenplaatje mee te nemen. Let er hierbij op dat voor bedrijfsauto’s die op benzine of diesel rijden andere bijtellingspercentages gelden dan voor elektrische auto’s. Tot slot is het voor sommige ondernemers voordelig om een bestelauto ‘met grijs kenteken’ aan te schaffen. Je betaalt geen BPM bij de aankoop van een nieuwe bestelwagen en voor het rijden in een bestelauto met een grijs kenteken hoef je minder wegenbelasting te betalen.

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen